Wat zijn de mogelijkheden om een online dienst te verzorgen

Gepubliceerd op 12 March 2020

Hoe kunt u als kerk toch een online samenkomst houden? Dat is voor alle kerken een vraagstuk. Wij willen u helpen door de technische mogelijkheden op een rijtje te zetten voor een dienst online via Kerkdienstgemist.

Uitzending vanuit de kerk met de bestaande apparatuur

Het meest voor de hand liggend is om de apparatuur in de kerk te gebruiken voor het uitzenden van een online kerkdienst. Er hoeft dan qua uitzending niets aangepast te worden. U hoeft alleen na te denken over hoe u een dergelijke uitzending gaat inrichten. Mocht u op een ander tijdsstip uitzenden vergeet dan niet om een opname in te plannen voor dat tijdstip.

Veel geluidsinstallaties schakelen automatisch spraak microfoons uit als het orgel speelt. Als het orgel niet speelt staan de spraak microfoons dus aan, het signaal dat ze oppikken wordt dus uitgezonden.

Kerk TV uitzenden vanaf een laptop

Het is mogelijk om vanuit een andere locatie uit te zenden. De dominee zou bijvoorbeeld vanuit huis een uitzending kunnen verzorgen. Dit kan door middel van een laptop, gebruik makend van een (ingebouwde) webcam en microfoon en een gratis software pakket genaamd OBS (Open Broadcaster Software).

In OBS dient kunt u de webcam en microfoon selecteren als bron voor de uitzending. OBS heeft veel mogelijkheden, bijvoorbeeld het weergeven van plaatjes. U kunt zelf onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat u wilt gebruiken in uw uitzending.

Zie onderstaande pagina's voor het instellen voor gebruik met Kerkdienstgemist.nl. De benodigde gegevens kunt u vinden in de beheeromgeving onder "Kanalen > Kerk TV > Encoder instellingen".

Test vooraf goed of het werkt en of de kwaliteit en volume van het geluid voldoende is! Zorg voor een bedrade internetverbinding.

Kerkradio uitzenden vanaf een laptop

Het is mogelijk om vanuit een andere locatie uit te zenden. De dominee zou bijvoorbeeld vanuit huis een uitzending kunnen verzorgen. Dit kan door middel van een laptop/pc. Hiervoor is een stukje software nodig. De opties hiervoor zijn o.a. SamCast, Rocket Broadcaster en BUTT. Waarvan de laatste twee gratis te gebruiken zijn. Aangezien de meeste laptops over een interne microfoon beschikken kan deze worden gebruikt. Ook het aansluiten van een headset op de laptop kan een goede optie zijn.

Zie onderstaande pagina's voor het instellen voor gebruik met Kerkdienstgemist.nl. De benodigde gegevens kunt u vinden in de beheeromgeving onder "Kanalen > Kerkradio > Encoder instellingen".

Test vooraf goed of het werkt en of de kwaliteit en volume van het geluid voldoende is! Zorg voor een bedrade internetverbinding.

Aansluiting door een AV Leverancier / Servicepartner

De meeste kerken kiezen er voor om uit te zenden met vast camera's en een hardware encoder.

Uw wensen en eisen bepalen in grote mate welke apparatuur in de kerk gebruikt wordt. Van een enkele camera tot meerdere PTZ camera‚Äôs en bijbehorende eenvoudige bediening. Laat u als kerk uitgebreid adviseren door een van onze betrouwbare servicepartners voor een passende oplossing.

Servicepartners

Technologiepartner

Zie verder de lijst met al onze servicepartners.

Een abonnement nemen bij Kerkdienstgemist

Een abonnement afsluiten bij kerkdienstgemist doet u gemakkelijk online. Zie de pagina   "Wat is Kerkdienstgemist?" voor meer informatie en kies "Neem Abonnement".
De benodigde gegevens voor het uitzenden zijn per direct beschikbaar nadat u bent ingelogd via "Beheer > Kanalen > Kerk TV/Kerkradio / Encoder instellingen".

Kerk TV naast Kerkradio

Kerken die al uitzenden met een abonnement waarbij alleen audio kan worden uitgezonden kunnen eenvoudig het abonnement uitbreiden met Kerk TV. Hiervoor kan de beheerder inloggen op de beheeromgeving en gaan naar 'Kanalen' en vervolgens klikken op 'Kerk TV'. Hier staat een knop 'Abonnement aanpassen'

Als hierop wordt geklikt dan kan het abonnement worden aangepast. Deze wijziging gaat per direct in en de benodigde gegevens voor het uitzenden zijn per direct beschikbaar (onder 'kanalen > Encoder instellingen')